Kreativni načini za učenje novih reči i fraza

2022-08-23

Tokom učenja engleskog jezika, mnogi od vas su zasigurno isprobali mnogo načina uz koje se lakše pamti, uči i izgovara novi jezik. Međutim, koliko vam je to zaista pomoglo? Da li su se neki od načina pokazali učinkovitim i da li ste imali dobro razrađen plan učenja?

Zabavne papirne kartice

Ova naizgled jednostavna tehnika koristi se generacijama unazad u svrhu zabavnog učenja jezika koja se pokazala izuzetnom prilikom pamćenja riječi. Učenik će od kartonskih tj. papirnih karata izraditi špil na rečima engleskog i maternjeg jezika. Potom će na jednoj strani napisati reč na engleskom jeziku, a na drugoj strani će napisati prevod. Kada učenik nauči reč s karte, odlaže je, i nastavlja dalje s učenjem drugih reči. Kada savlada sve reči sa špila karata, nakon mesec do dva, ponovo koristi sve špilove koje je napravio, te ponavlja reči ispočetka.

Aplikacija za bolje pamćenje reči

Od zabavnih načina učenja novih reči, slična igri sa papirnim karticama je i aplikacija koja se zove ''Uchisto''. Radi se o istom principu učenja sa špilom karata. Na jednoj strani karte se nalazi reč na engleskom jeziku i transkripcija riječi. A sa druge strane karte je prevod. Prilikom listanja špila, ono što ste naučili možete označiti kao ''Naučeno'', a ono što niste ostavljate za kasnije. Nakon svakih 30 dana aplikacija će vas podsećati na naučene reči i proći ćete kroz njih ponovo kako biste ih ponovili.

Fokusirajte se prvo na pamćenje najpoznatijih reči

U engleskom jeziku, kao i u drugim jezicima manje ili više, postoji više od milion reči, ali u svakodnevnom kao i u svim državama govori se tek nekoliko hiljada njih. Kako biste naučili koje se to reči koriste u svakodnevnom životu i koje od njih biste trebali savladati, još jedan od najbržih ali i najzabavnijih načina učenja jezika jeste praćenje TV programa. Kako bi učenje bilo što zabavnije, pronađite omiljeni Sitcom, ili crtani film koji vas opušta, pronađite glasove, naglaske i likove koji će vam održati pažnju i uključite se u razgovor s njima. Pratite, ponavljajte na glas rečenice i učite. Ovo se ujedno pokazalo kao jedno od najbržih rešenja kod učenja i pamćenja novog jezika.

Slušajte muziku na engleski jezik

Sigurno ste primetili kako mnogo osnovaca i srednjoškolaca zna mnogo fraza na engleskom jeziku, i kako tečnije pričaju engleski od onih malo starijih od sebe. To je zato jer je muzika na engleski jezik na našim krajevima veoma popularna, naročito u zadnjih nekoliko godina. Na ulici, u prolazu, u razgovoru možemo primetiti kako se ubacuju rečenice, reči i izrazi upravo iz pesama na engleskom jeziku. Stoga, jedan od odličnih i zabavnih načina kada je u pitanju učenje novih reči, jeste slušanje muzike na engleski jezik. Pronađite svoj stil, svoj omiljeni žanr, istražujte tekstove, značenje tekstova i teme, i na taj način ćete brže, lakše i usputno naučiti mnogo.

Koristite zanimljive aplikacije


Ukoliko nemate mnogo vremena za izrađivanje zanimljivih kartica, za igru ''mape uma'' i slično, pokušajte sa zanimljivim aplikacijama. Neke od aplikacija koje bi vam mogle biti od koristi su: Lingualeo, Busuu ili Duolingo. Uz navedene aplikacije moći ćete ponavljati naučeno i učiti nove reči gdje god da se nalazite, s vašeg pametnog telefona ili tableta.

Testirajte svoje znanje na zanimljiv način


Kada je u pitanju prosek kojeg svaka osoba dosegne u toku dana kada se radi o broju reči, maximum je 10 reči dnevno, manje ili više od toga zavisi od osobe do osobe. Kako biste održavali nivo svog znanja, te kako biste bili spremni svakim danom iznova učiti nove reči, potrebno je da testirate svoje znanje svakodnevno. Kako to da uradite na zabavan i jednostavan način? Pokušajte na puzzle-english.com ili na englishteststore.com. Nakon što završite ovakve testove, odmah ćete znati koliko ste naučili, koliko ste pohranili u svoju memoriju, te koje reči niste uspeli savladati.

Mnogo je načina na koje možete ponavljati naučeno, i mnogo je zanimljivih načina uz koje možete vrlo brzo naučiti mnogo novih stvari. Bitno je da ste zainteresovani, uporni i da pronađete metod koji vama najbolje odgovara.